Sofia Virta är ny ordförande för De Gröna

Text: Kaisa Kaatra, källor Yle, HS
Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Artikel publicerad: 15.06.2023

Sofia Virta har valts till ny ordförande för partiet De gröna. Valet skedde på partikongressen i Seinäjoki förra veckan.

De Grönas ledning byttes ut på partikongressen. Sofia Virta valdes till ny ordförande. Riksdagsledamöterna Oras Tynkkynen och Bella Forsgrén valdes till vide ordförande. Silja Keränen som har varit ordförande för partifullmäktige valdes också till vice ordförande.

Den nya ordföranden Sofia Virta sitter nu sin andra period i riksdagen. Hon är inte särskilt känd ens inom partiet De Gröna. Virta är 32 år gammal och kommer från S:t Karins nära Åbo. Till utbildningen är hon pedagogie magister och psykoterapeut. Virta har tidigare jobbat inom barnskyddet, i skolvärlden och som terapeut.

Förra valperioden var Sofia Virta med i social- och hälsovårdsutskottet och i arbets- och jämställdhetsutskottet i riksdagen.

Virta är också med i stadsfullmäktige i S:t Karins och i välfärdsområdesfullmäktige i Egentliga Finland.

På partikongressen i Seinäjoki fick Sofia Virta 2 760 röster. Den andra kandidaten Saara Hyrkkö fick 1 941 röster. Det fanns inga andra kandidater till ordförandeposten.

De Gröna gjorde en stor förlust i riksdagsvalet. Partiet förlorade sju platser i riksdagen. Det blir ett stort och svårt jobb för den nya ordföranden att öka partiets väljarstöd.

(Artikeln har redigerats 22.6. Psykoterapeut har lagts till om Sofia Virtas yrkesutbildning)

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)