Spännande omröstning i riksdagen

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.05.2021

Det kommer att bli en spännande omröstning i riksdagen på onsdag. Riksdagen avgör om Finland godkänner EU:s enorma återhämtningspaket. Syftet med paketet är att blåsa nytt liv i EU-ländernas ekonomier efter coronapandemin.

Förra året beslutade ledarna för EU-länderna att EU skulle hjälpa ekonomierna med 750 miljarder euro. Det är mer än 15 gånger så mycket pengar som staten använder i år.

Återhämtningspaketet är stort, men USA använder ännu mera pengar för att få fart på ekonomin. Om EU:s återhämtningspaket godkänns kommer länderna sannolikt uppleva en högkonjunktur, vilket betyder att ekonomin och sysselsättningen blir bättre.

Hur röstar Samlingspartiet?

Återhämtningspaketet måste godkännas av alla EU-länder. I Finland röstar riksdagen om paketet på onsdag. Två tredjedelar av riksdagsledamöterna måste stödja paketet omför att det ska antas. Omröstningen är spännande eftersom många ledamöter i Samlingspartiet planerar att rösta: nej. Regeringspartierna är för paketet.

De flesta andra EU-länderna har redan godkänt återhämtningspaketet. Hela paketet kan falla om den finska riksdagen förkastar det. Detta kan leda till turbulens i den europeiska ekonomin. Finlands rykte skulle bli lidande. Därför följer många andra EU-länder med spänning hur riksdagen beslutar i Finland.

Källa: Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)