Spindlarna väver nät

Text: Seija Niinistö-Samela
Foto: Juha Samela
Artikel publicerad: 24.06.2015

Många tycker att spindlar är skrämmande och ser äckliga ut. Men spindlarna som lever i Finland är små och ofarliga.

Spindlarna är inte insekter, utan de hör till familjen spindeldjur. Spindlarna har åtta ben, medan insekter vanligen har sex ben.

Alla spindlar kan spinna en tunn spindeltråd. Spindeltråden är mycket stark och elastisk. Tråden bildas i spindeltrådskörtlarna i spindelns bakkropp. En del spindelarter gör spindelväv eller spindelnät av tråden. Med spindelnätet fångar de insekter. En del spindlar skyddar sina ägg genom att linda in dem i spindeltråd.

Korsspindeln har ett ljust kors på bakkroppen. Den är en spindel som gör spindelnät. Nätet är delvis klibbigt och där fastnar spindelns offer i nätet. Spindeln kan själv röra sig så försiktigt i nätet att den inte fastnar.

Klotspindlarna hör också till familjen spindeldjur, men det skiljer sig klart från vanliga spindlar. Klotspindlarna har två ögon och deras kropp är inte tudelad som andra spindlars. De andra spindlarna har också många ögon.

klotspindel på blad
Klotspindlarna är ofta vackert färgade. Sitt namn har den här spindelarten fått för att bakkroppen liknar en boll, ett klot.

 

krabbspindel
Krabbspindeln jagar inte med något nät. I stället sitter den på olika växters blad och lurpassar på insekter. När den jagar använder den sina framben som påminner om en tång.

 

lockespindel
Lockespindlarna ser annorlunda ut än andra spindlar.

 

Källa TM 09/2015

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)