Staten ska ge stöd för dyra elräkningar

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, STT
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.12.2022

Regeringen tänker stödja hushåll som har svårt att betala sin elräkning. Dessutom planerar regeringen ett pristak för el.

Priset på el har stigit mycket och elen har blivit så dyr att många människor inte klarar av att betala sina elräkningar. Därför har regeringen bestämt om olika stöd för att hjälpa människor.

Statsminister Sanna Marin sade på tisdagen att regeringen planerar en engångsersättning. Varje hushåll ska få ersättning för dyr el. Den här ersättningen ska synas på elräkningen. Ersättningen gör att räkningens slutsumma blir mindre. Förutom hushåll kan kanske också lantbruksföretag få ersättningen.

Ersättningen betalas tidigast i mars. Hur stor ersättningen blir beror på hur stor elräkning man hade i november och december. Ersättningen kan kanske vara 50-80 procent av den summa man har betalat. Alla hushåll ska ha möjlighet att få ersättning, men bara om de har haft stora elräkningar.

Näringsminister Mika Lintilä säger att regeringen ska bestämma om saken på onsdagen. Riksdagen behandlar frågan i januari efter julpausen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)