Staten tvingas spara mycket pengar

Text: Markku Juusola, källor HS, Yle FNB
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.03.2015

Staten måste minska på sina utgifter de kommande åren. Just nu pågår en livlig diskussion om hur mycket pengar som ska sparas.

De högsta tjänstemännen på finansministeriet kom i förra veckan med uppgiften att staten och kommunerna måste skära bort sex miljarder euro under de kommande fyra åren. Statens andel är fyra miljarder euro. SDP:s ordförande Antti Rinne sade att det inte är möjligt att spara så stora summor så snabbt. Också de andra partierna föreslår mindre nedskärningar.

Det är troligt att kommande regering skär lite från många saker. Fyra miljarder är nämligen en mycket stor summa pengar.

Om den summan ska sparas genast borde alla universitet läggas ner eller så borde man ta bort statens andel i alla pensioner. Om man lägger ner både armén och polis- väsendet blir det ändå inte fyra miljarder. Om man slutar med arbetslöshetsskyddet och slutar bygga vägar kan man spara fyra miljarder.

Pertti Haaparanta som är professor i ekonomi har föreslagit stimulans i stället för nedskärningar. Med stimulans menar man att staten tar mera lån. Med de lånade pengarna kunde staten bygga och renovera byggnader, järnvägar och vägar eller stödja forskning och nya företag.

På det sättet kunde man skapa nya arbetsplatser och staten kunde få in mera skatter. Ekonomin skulle växa.

De som motsätter sig stimulans säger att staten redan har för mycket lån. Ekonomin borde fås att växa på annat sätt.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)