Statsminister Sanna Marins festande väckte diskussion

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 22.08.2022

Statsminister Sanna Marins festande har väckt mycket diskussion. Många tidningar publicerade förra veckan videor där man kan se Marin festa med sina vänner.

På onsdag förra veckan publicerades videor på sociala medier från en fest där statsminister Sanna Marin var med. På videoklippen kan man se hur statsministern dansar, sjunger och har roligt med sina vänner.

Videorna har filmats i en privat bostad och de skulle hållas bara bland vännerna. Men på något sätt kom videorna ut i offentligheten så att alla kan se dem. De här videoklippen har väckt mycket diskussion om hur statsministern borde bete sig.

Statsminister Sanna Marins festande har väckt diskussion också tidigare. Sommaren 2021 diskuterade man statsministerns festande på statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo. Hösten 2021 festade Marin på en nattklubb. Hon festade fast hon hade fått veta att hon kunde ha blivit smittad av coronavirus.

Många tycker att Sanna Marin har rätt till privatliv och fritid fast hon är statsminister. Sanna Marin är 36 år gammal. Många anser att hon beter sig på samma sätt som andra finländare i samma ålder.

I sociala medier spreds skvaller om festen förra veckan. Skvallret påstod att människor hade använt droger på festen där Sanna Marin var med. Därför krävde några finländska politiker att statsministern skulle drogtesta sig.

Sanna Marin höll en pressinformation på fredag förra veckan. Då berättade statsminister Marin att hon var i sådant skick på festen att hon kunde ha jobbat om det hade behövts. Marin berättade också att hon har låtit drogtesta sig för att bevisa att hon inte har tagit droger. Resultatet av drogtestet kommer senare.

– Jag har inte tagit några droger. Jag har bara druckit alkohol. Jag har dansat, sjungit och festat, sade Sanna Marin i fredags.

När Sanna Marin träffade journalisterna sade hon att hela saken med festandet har väckt för stor uppmärksamhet.

Sanna Marins festande har väckt uppmärksamhet också i många andra länder. I många länder undrar människor varför statsministern inte skulle få festa och ha roligt. Videon med Marins festande har publicerats också i Sverige, Tyskland, Storbritannien, Australien och USA.

– Av alla EU-ledare är Sanna Marin den som det skulle vara roligast att festa med, skriver den amerikanska tidningen Politico.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)