Statsminister Sipilä får kritik

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 18.01.2017

Statsminister Juha Sipilä kritiseras för att kanske ha hjälpt sina släktingars företag.

Förra veckan tvingades Sipilä igen förklara sig. Det hade kommit fram att företaget Chempolis hade varit med på en resa till Indien i februari där statsministern deltog.

Många finländska företag deltog i resan och avsikten var att främja företagskontakter mellan Finland och Indien. Problemet är att Sipiläs vuxna barn är delägare i Chempolis.

I höstas köpte energibolaget Fortum en del av Chempolis. Fortum är ett finländskt företag där staten är den största ägaren. I sitt jobb som statsminister har Sipilä ansvar för statsföretagen.

Nu är det många som undrar om Sipilä har försökt stödja företag där hans släktingar är delägare. Det har han inte rätt till som statsminister. Det kallas för jäv.

Det var en liknande diskussion efter att staten hade gett mera pengar till gruvbolaget Terrafame. Sipiläs släktingar var delägare i ett företag som jobbade för Terrafame.

Sipilä säger själv att han inte har påverkat vilka företag som var med på resan till Indien.

– Jag har försökt göra saker så rätt jag kan. Jag har inget att skämmas för, säger han.

Juridiska experter säger ändå att statsministern borde vara noggrannare och försiktigare. Det är illa om han ens misstänks för jäv.

– Fastän inget olagligt har skett kan sådana här diskussioner leda till att förtroendet för statsminister Sipilä blir sämre. Det säger Göran Djupsund till Yle. Djupsund är statsvetarprofessor vid Åbo Akademi.

Källor Yle, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)