Stödet för regeringspartierna sjönk

Text: Text Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.10.2015

Sannfinländarna har förlorat en stor del av sitt väljar-stöd. Också Centern och Samlingspartiet har nu färre anhängare än tidigare.

Däremot har socialdemokraterna (SDP) nu ett starkare stöd än på länge. SDP är nu det näst populäraste partiet genast efter Centern. Också de andra partierna som är utanför regeringen har ett starkare väljarstöd än förut. De Grönas väljarstöd har ökat mest.

Enligt en utfrågning Yle nyheter har gjort har stödet för Sannfinländarna rasat väldigt mycket. Partiets ordförande, utrikesminister Timo Soini vet orsaken. Han säger att partiets anhängare har protesterat mot konkurrenskraftpaketet och regeringens tvångslagar.

– En del av våra väljare har gått över till SDP. Det här är en varning från arbetarna, sade Soini i Helsingin Sanomat. Han tror ändå inte att mängden asylsökande har påverkat partiets väljarstöd.

Under det här året kan 35 000 personer söka asyl i Finland. Antalet asylsökande har ändå minskat de senaste veckorna. Särskilt har mängden män som kommer ensamma minskat. Däremot har antalet familjer ökat. Enligt Inrikesministeriet kan orsaken vara det kallare vädret och ändringarna i Finlands och Sveriges regler.

Migrationsverket har nu ändrat  bedömningen av säkerhetssituationen i Irak och Somalia. Man har avbrutit behandlingen av asylansökningar för personer från dessa länder.

– Det här gör att människor som inte behöver skydd inte kommer til Finland, säger inrikesminister Petteri Orpo.

Social- och hälsovårdsminister Hanna Mäntylä vill minska på stöden som betalas till flyktingar. Mäntylä vill också att de asylsökande tvingas göra frivilligt arbete.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)