Stor manifestation i Helsingfors på fredag

Text: källor Yle, Iltasanomat
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 15.09.2015

Fackförbunden ordnar en stor manifestation i Helsingfors på fredag. Arbetstagarna lämnar också sitt arbete på många arbetsplatser.

Fackförbunden motsätter sig att arbetsvillkoren blir sämre. Regeringen har föreslagit flera försämringar.

Det är tre av arbetstagarnas organisationer som ordnar manifestationen och protesterna: STTK, Akava och FFC. Organisationerna anser att regeringens sätt att försöka förbättra Finlands ekonomi är dåliga.

– Vi är beredda att lösa de ekonomiska problemen genom att komma överens, inte genom att någon dikterar villkoren, säger fackförbundens ledare.

Regeringen vill bland annat sänka ersättningarna för övertidsarbete och söndagsarbete. Det här gör att de som har låga löner och jobbar till exempel i butiker och på sjukhus får det sämre. Om någon blir sjuk får han eller hon också mindre lön än nu. Regeringen vill också göra semestrarna kortare.

Till exempel de här förslagen har gjort många arbetstagare arga. Regeringen försöker med de här metoderna sänka lönekostnaderna med fem procent. När lönerna blir lägre sjunker priset på produkter som produceras i Finland och produkterna är lättare att sälja utomlands.

Protesterna märks i många människors vardag på fredagen. Postkontoren håller stängt klockan 6-18. Tågen står stilla klockan 6-18. Bussarna kör inte på hela dagen. Också flygtrafiken står delvis stilla. Många butiker håller stängt mellan 11 och 13. Många skolor och daghem har också stängt på olika håll i landet.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)