Stora förändringar i regeringen i sommar

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.05.2014

Socialdemokraternas nya ordförande Antti Rinne blir också ny minister i regeringen. Men det är ännu oklart vilken ministerpost han får.

Jutta Urpilainen förlorade valet till ordförande för socialdemokraterna, och hon slutar också som finansminister. Det är möjligt att Antti Rinne blir finansminister i stället för Urpilainen. Men det talas också om att Rinne kanske blir ny arbetsminister. Själv vill han inte säga något om sina planer.

Rinne har stor erfarenhet inom fackföreningarna. Han har också sagt att han vill skapa nya arbetsplatser i Finland. Det finns de som gissar att riksdagens talman Eero Heinäluoma blir ny finansminister. Då skulle Urpilainen bli ny talman.

Jyrki Katainen slutar som  statsminister i juni. Många av våra ministrar ställer också upp i Europavalet. Alexander Stubb, Henna Virkkunen och Päivi Räsänen lämnar sina ministerposter om de kommer in i Europaparlamentet.

Finlands regering står alltså inför många stora förändringar. Därför kommer regeringspartierna att föra så kallade miniregeringsförhandlingar i juni, där de kommer överens om regeringens linje. Katainen tycker ändå att vi har en fungerande regering, och han vill inte ha förtida val.

Det var svårt att bilda regeringen, och den har haft svårt att ta beslut. Vänsterförbundet har redan lämnat regeringen, och de gröna överväger att göra det.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)