Stora strejker i början av februari

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS, STT
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 29.01.2024

Det är stora strejker i Finland i början av februari. Fackförbunden ordnar strejker för att protestera mot regeringens förslag.

Regeringen vill förnya reglerna i arbetslivet och på arbetsmarknaden. Fackförbunden anser att regeringen vill göra det sämre för arbetstagarna.

Fackförbund och fackföreningar är organisationer som jobbar för arbetstagarnas bästa. På torsdag och fredag, den 1 och 2 februari ordnar fackförbunden stora strejker. Närmare 100 000 arbetstagare deltar i strejkerna. Arbetstagarna strejkar och går alltså inte till jobbet.

Strejkerna påverkar många affärer, hamnar och fabriker. Flygtrafiken stannar upp. Inte heller bussarna kör som vanligt.

På fredag den 2 februari stannar trafiken på skenor upp. Det betyder att tågtrafiken stannar. I huvudstadsregionen stannar metron, spårvagnarna och lokaltågen. Inte heller i Tammerfors kör spårvagnarna.

Det är fackförbunden JHL (Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena), servicefacket Pam, Luftfartsunionen IAU, Finlands transportarbetareförbund AKT och Finlands trafikflygarförbund SLL som ordnar strejken.

I Helsingforsregionen är också en del av barndaghemmen med i strejken. En del daghem håller stängt på onsdag den 31 januari och torsdag den 1 februari. Genom strejken vill också daghemmen protestera mot regeringens politik.

Politiska strejker

Fackförbundens strejker kallas politiska strejker. Med det menar man att fackförbunden protesterar mot regeringens politik. Politiska strejker är lagliga i Finland.

Fackförbunden anser att regeringen vill försämra arbetstagarnas villkor. Regeringen har många förslag som gäller hur man vill förnya hela arbetsmarknaden i Finland. Regeringen anser att reglerna på arbetsmarknaden i Finland är för stränga.

Regeringen vill till exempel att det i framtiden blir lättare att säga upp arbetstagare. Regeringen vill också påverka hurdana löneförhöjningar arbetstagare kan få. Och regeringen vill dessutom göra arbetslöshetsskyddet sämre.

Regeringen säger att reformerna är nödvändiga. Regeringen anser att det finns för många människor i Finland som inte jobbar. Finlands statsskuld ökar snabbt och det beror delvis på att många inte jobbar och inte betalar skatt.

Största delen av företagen i Finland anser att regeringens förslag till ändringar på arbetsmarknaden är bra.

1 svar på ”Stora strejker i början av februari”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)