Stort avslöjande om skattesmitare

Text: Petri Kiuttu, källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 05.04.2016

Journalister har fått tag på mycket information om pengar som är gömda i skatteparadis. Enligt uppgifter som Yle har fått nämns också flera hundra finländare bland dem som har bolag eller pengar i skatteparadis.

Det handlar om en stor informationsläcka som flera hundra journalister i olika länder har letat i. Informationsläckan kallas för Panamadokumenten. Det är någon som har jobbat på en advokatbyrå i landet Panama som med avsikt har lämnat ut informationen till journalister.

På måndagen publicerade media i 80 länder informationen om vilka som är kunder i ett skatteparadisbolag i Panama. Bolaget har hjälpt kunderna att slippa betala skatt för sina pengar.

Informationen visar att bolaget har många slags kunder, bland annat högt uppsatta politiker och ledare, toppidrottare och brottslingar. Till exempel Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson finns med på listan.

Informationen visar också att Rysslands president Vladimir Putins närmaste krets har flyttat egendom värd flera miljarder euro till skatteparadis. Också världens bästa fotbollsspelare Lionel Messi och internationella fotbollsförbundet Fifas ledare har placerat mycket pengar i skatteparadis.

Det är inte ett brott att grunda ett skatteparadisbolag. Men ofta placeras pengar som har förtjänats genom skumma affärer eller brott i skatteparadis. Bolag i skatteparadis används också för att smita undan skatter.

Bankkoncernen Nordea har hjälpt många kunder i Finland att starta företag som hjälper kunderna att smita undan skatter. Nordea säger ändå att banken ändrade sin verksamhet 2009 så att banken inte längre godkänner att kunderna smiter undan skatter. Panamadokumenten visar ändå att Nordea ännu i fjol startade flera skatteparadisföretag.

De finländska politikerna är mycket upprörda och arga över det som har kommit fram. Outi Mäkelä är vice ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp. Hon är upprörd över hur stor den gråa ekonomin och skattesmitningen är.

– Det är oacceptabelt att människor som har det väl ställt använder skatteparadis för att gömma sina pengar. Vanliga medborgare och ärliga företag tvingas bära ansvaret för skattebetalningen. Det måste bli ett slut på detta, säger Mäkelä.

Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne meddelade på måndagen att partiet tar bort sina pengar från Nordea. Han anser att ett arbetarparti inte kan vara kund i en bank som sysslar med skattesmitning.

– Skattesmitning är egoism och ett fräckt sätt att åka snålskjuts. I stället är det de vanliga människorna som tvingas betala, skrev Rinne på Facebook. Rinne säger att i ett välfärdssamhälle samlar man in skatter just för att finansiera offentlig service.

Panama är ett av världens mest kända skatteparadis. I Panama behöver man inte betala skatt alls, eller så är skatterna otroligt låga.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)