Strängare coronabegränsningar igen

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 27.12.2021

Finlands regering har bestämt att begränsningarna igen blir strängare på grund av coronaviruset. Det kan vara olika begränsningar i olika delar av landet beroende på hur coronaviruset sprider sig.

Användningen av det så kallade coronapasset minskar. Från och med den 28 december blir det en tre veckor lång paus i användandet av coronapasset.

Coronapasset är ett intyg som visar att man har fått coronavaccin eller att man har haft corona och blivit frisk. Coronapasset kallas också för covidintyg. Man har kunnat använda coronapasset till exempel när man har gått på restaurang, på bio eller på en konsert eller ett idrottsevenemang.

De strängare coronabegränsningarna påverkar restaurangerna. I stora delar av Finland måste restaurangerna stänga senast klockan 20. Alkoholserveringen måste sluta redan tidigare.

Regeringen vill få fart på vaccineringen. I Finland finns det fortfarande ungefär 800 000 vuxna som inte har fått coronavaccin. Regeringen har också bestämt att man nu börjar vaccinera barn över 5 år mot corona.

Regeringen drog i nödbromsen

Den senaste tiden har det talats mycket om nödbromsen. Regeringen har haft en plan för hur man igen kan sätta upp begränsningar om coronaviruset sprider sig för snabbt. Den här planen har kallats för nödbromsen. Omsorgsminister Krista Kiuru sade före jul att det är dags för regeringen att dra i nödbromsen.

Det planeras lite olika begränsningar i olika delar av Finland. Till exempel i Egentliga Finland planerar man att stänga dansplatser, idrottsplatser och köpcenter. Man rekommenderar att människor inte sysslar med körsång, inte går på teater och inte heller går till någon simhall.

I december har antalet smittfall ökat mycket. De senaste dagarna har upp till 2 000 nya fall med coronasmitta upptäckts på en dag. Det här är en stor ökning. Till exempel i juni var det bara några tiotals personer som smittades av corona per dag.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)