Strejker stoppar godstrafiken i hamnarna

Text: Petri Kiuttu, källa Yle, HS
Foto: Lehtikuva/Markku Ulander
Artikel publicerad: 08.03.2024

Strejker stoppar Finlands import och export nästa vecka. Strejkerna påverkar till exempel hanteringen och transporten av varor i hamnarna. Strejkerna räcker i två veckor.

Fackcentralen FFC berättade på onsdag att dess medlemsförbund inleder stora strejker på måndag 11.3.

Strejkerna påverkar export, import och logistik, alltså hur varor förs ut ur Finland, kommer in i Finland och hur de förflyttas. Passagerartrafiken fungerar som vanligt. FFC heter egentligen Finlands Fackförbunds Centralorganisation.

Strejkerna kan påverka hur mycket bensin och bränsle det finns på bensinstationerna. Industrifacket meddelar att bränslet kan ta slut på en del bensinstationer. Det kan också bli brist på flygplansbränsle på flygplatserna. Försäljningen av bränsle ökade på onsdagen och en del personer köpte extra mycket bränsle.

FFC inleder strejkerna som protest mot regeringens planer på förändringar i arbetslivet. Regeringen vill förnya arbetslivet för att Finlands konkurrenskraft ska bli bättre. Samtidigt gör regeringens förslag att arbetstagarnas ställning blir sämre.

Regeringen är mycket kritisk till nyheterna om strejken. Regeringen vill inte ändra på sina förslag för att förnya arbetslivet. Finansminister Riikka Purra sade att de som leder fackförbunden inte kan påverka regeringsprogrammet. Finansminister Purra sade också att strejkerna bara gör Finlands ekonomiska situation värre.

– De här strejkerna gör nedgången i Finlands ekonomi djupare.

Arbetsminister Arto Satonen säger att politiska strejker måste begränsas med hjälp av en ny lag. Regeringen har förberett en lag som begränsar politiska strejker.

– Vi behöver spelregler för politiska strejker. Vi kan inte ha det så här att vi hela tiden är osäkra på om Finlands export och import fungerar.

FFC:s medlemsförbund är fortfarande beredda att ställa in strejkerna. FFC kräver att regeringen ska ändra på sina förslag. Statsminister Petteri Orpo har bjudit in de olika arbetsmarknadsparterna till förhandlingar. Förhandlingarna hålls nu på fredag den 8 mars.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)