Stubb och Haavisto till andra omgången

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, STT, HS
Foto: Lehtikuva /Markku Ulander
Artikel publicerad: 29.01.2024

Alexander Stubb och Pekka Haavisto fick mest röster i presidentvalets första omgång. Det betyder att Stubb och Haavisto går vidare till andra omgången.

Alexander Stubb var den kandidat som fick mest röster i första omgången. Han fick 27,2 procent av rösterna. Stubb är Samlingspartiets kandidat.

Pekka Haavisto fick 25,8 procent av rösterna. Haavisto ställer upp i presidentvalet för en valmansförening, men Haavisto hör till partiet De gröna.

Det är alltså Alexander Stubb och Pekka Haavisto som går vidare till andra omgången. En av dem blir Finlands nya president.

På tredje plats i presidentvalets första omgång kom Jussi Halla-aho. Halla-aho är Sannfinländarnas kandidat. Jussi Halla-aho fick 19 procent av rösterna.

Olli Rehn fick 15,3 procent av rösterna och kom på fjärde plats. Sedan följde Li Andersson med 5 procent och Jutta Urpilainen med drygt 4 procent av rösterna.

Sari Essayah och Mika Aaltola fick båda ungefär 1,5 procent av rösterna. Harry Harkimo fick 0,5 procent av rösterna.

Finländarna röstade flitigt

Presidentvalets första omgång intresserade finländarna. 75 procent av de som har rösträtt röstade. Röstningsprocenten i den första omgången var bra.

Förhandsröstningen börjar på onsdag

Förhandsröstningen som gäller presidentvalets andra omgång börjar snart. Redan på onsdag den 31 januari kan man förhandsrösta. Förhandsröstningen pågår till den 6 februari.

Den egentliga valdagen är söndagen den 11 februari. Samma kväll får vi veta om Finlands nya president heter Alexander Stubb eller Pekka Haavisto.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)