Svårare ta ut pengar på banken

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 29.08.2018

Det är allt svårare att ta ut pengar på banken. Allt fler bankkontor stängs. Många bankkontor har också slutat hantera pengar.

Förr var det till banken man gick när man behövde pengar. Det fanns många bankkontor och där kunde man ta ut kontanter, alltså sedlar och mynt, och betala sina räkningar.

Idag är det annorlunda. Allt fler bankkontor stänger. Till exempel Nordea som är en stor bank har bara 120 bankkontor kvar i hela Finland. Och fastän det finns ett bankkontor är det inte säkert att man kan ta ut pengar där.

I Finlands näst största stad Esbo finns det fortfarande Nordea-kontor, men man kan inte ta ut pengar där. En kund som nyligen försökte ta ut pengar blev uppmanad att åka till Helsingfors.

Jani Eloranta är vice chef för Nordeas privatkundsverksamhet. I en intervju i Helsingin Sanomat säger han att det är väldigt få kunder som vill ta ut pengar på banken. Därför lönar det sig inte för banken att ha sådan verksamhet.

– De flesta kunder tar hellre ut pengar i en automat eller i någon butik eller R-kiosk, säger Eloranta.

Pensionärförbundets intresseorganisation Eetu gillar inte bankernas beslut. Eetu säger att det finns väldigt många äldre människor som aldrig har använt internet och som har svårt att sköta sina bankärenden digitalt eller i automater.

Nordea säger att de samarbetar med de äldres organisationer. Bankens personal försöker också visa kunderna hur de kan använda den nya tekniken.

Alla bankkoncerner har minskat på antalet bankkontor. Många slutar också hantera kontanter. En undersökning som Finlands Bank har gjort visar ändå att största delen av kunderna är nöjda när de kan ta ut kontanter i automater och butiker.

Källor Helsingin Sanomat, Taloussanomat

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)