Svårt att förstå dödsfallen

Text: källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.06.2014

Polisen i Uleåborg undersöker dödsfallen av fem små barn eller foster. De döda barnkropparna hittades i en källarskrubb i början av juni.

Polisen hittade kropparna av fem spädbarn när grannarna hade klagat över att det luktade illa. Kropparna hittades i en avstängd frys i en källarskrubb i stadsdelen Heinäpää i Uleåborg. Tingsrätten i Uleåborg har nu häktat en 35-årig kvinna. Under förhören har kvinnan berättat att hon har fött barnen och förvarat kropparna i frysen.

Enligt polisen är de funna fostren så stora att de hade kunnat överleva. Det har alltså knappast varit missfall. Kvinnan har berättat för polisen att hon har fött alla fem barnen ensam hemma. Hon säger att barnen föddes döda. Efter förlossningen hade kvinnan lagt det döda barnet i frysen.

Polisen anhöll kvinnan redan i början av juni. Hon misstänks för fem dråp. Kvinnan är nu gift och hon har en man som ändå inte är far till alla barnen. Kvinnan har också andra barn.

Kvinnans man har erkänt att han kände till kvinnans senaste graviditet. Den graviditeten tog slut i slutet av år 2010. Mannen säger att han trodde att kvinnan fick missfall och förlorade barnet. En del av kvinnans bekanta hade märkt att kvinnan var gravid flera gånger åren 2005-2011.

Kvinnan har berättat för polisen namnen på en del av barnens pappor. Det kan ändå ta veckor innan faderskapen är utredda.

Det finns ingen förklaring till varför kvinnan har gjort allt det här. Hannu Lauerma är överläkare på det psykiatriska sjukhuset för fångar. I en intervju i Helsingin Sanomat säger han att det ofta handlar om en allvarlig mental störning när en kvinna döljer att hennes barn har dött.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)