Synlig demonstration för miljön

Text: Betty Marschan
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 30.09.2021

På onsdagen började Elokapinas demonstration i Helsingfors. Demonstranterna vill att regeringen utlyser ett nödläge för klimatet. Demonstranterna stoppade trafiken i centrum men efter ungefär en timme började polisen föra bort dem.

I onsdags började miljöaktiviströrelsen Elokapina en tio dagar lång aktion i Helsingfors. Elokapina vill att regeringen utlyser nödläge för klimatet. Demonstranterna stoppade trafiken på Mannerheimvägen. Polisen förde ändå bort demonstranterna redan samma kväll. Över 100 demonstranter togs fast och fördes bort. Demonstranterna släpptes fria på torsdag morgon.

Plats på medborgartorget

Elokapina planerar att fortsätta protesten i Helsingfors i tio dagar. Elokapina har fått lov att demonstrera på Medborgartorget i Helsingfors, men demonstranterna vill inte vara där. Elokapina säger att deras budskap syns bättre om trafiken stoppas.

Elokapina kräver att Finland ska utlysa klimatnödläge. Demonstranterna tycker att Finland inte gör tillräckligt mycket för miljön och klimatet.

Elokapinas miljöaktivister stoppade trafiken på Mannerheimvägen också i somras.

Vad är Elokapina?

Elokapina är namnet på den finska avdelningen av en internationell rörelse. Rörelsen grundades i Storbritannien 2016 och har spridits över hela världen. I många länder heter denna rörelse Extinction Rebellion och förkotas XR. I Finland har rörelsen fått namnet Elokapina.

Rörelsen ordnar synliga demonstrationer och kan spärra av gator eller tränga in i byggnader för att få fram sitt budskap. Medlemmarna i rörelsen vill att politikerna gör mera för att stoppa klimatkrisen.

Källor: Yle, HBL

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)