Terrorismen kom till Finland

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.08.2017

I fredags inträffade ett blodigt våldsdåd i Åbo. En 18-årig man från Marocko knivhögg människor. Två personer dog och åtta skadades allvarligt. Polisen utreder attacken som ett terrordåd.

Centralkriminalpolisen misstänker att det här var en terrorattack riktad mot okända och oskyldiga människor. Det här är det första terrordådet i Finland. Också republikens president Sauli Niinistö har kallat händelsen terrordåd.

Polisen kommer att begära den misstänkta mannen häktad i dag måndag. Han misstänks för två mord och för mordförsök. Den misstänkta är en 18-årig marockansk medborgare. Han kom till Finland som asylsökande 2016. Mannen vårdas nu på universitetssjukhuset i Åbo. Han skadades när polisen sköt honom i benet.

Polisen har också tagit fast fyra andra män som är marockanska medborgare. Dessutom har man efterlyst en man som troligen är utomlands. Dessa män har kanske varit med och planerat attacken.

Den unga mannen attackerade människor på torget i centrum av Åbo på fredag eftermiddag. Mannen hade en stor vass kniv. Han hög 10 människor med kniven. Två dog och åtta skadades. Det verkar som om mannen valde ut kvinnor som offer.

Förutom finländare attackeras också italienska, svenska och brittiska medborgare. Två män försökte hjälpa kvinnor som hade blivit attackerade, då blev också männen knivhuggna.

Attacken har väckt uppmärksamhet också utomlands. Det har berättats om händelsen i många EU-länder och till och med i Asien och i USA.

Terrordådet i Finland var en tråkig och sorglig nyhet. Tyvärr har många anat att något sådant snart kunde hända också här.

Man talar om ett terrordåd när motivet för ett brott är politiskt eller religiöst. Polisen misstänker att motivet för den här attacken är sådant att attacken kan kallas terrordåd. Den islamistiska terrororganisationen IS har uppmanat sina anhängare att utföra våldsamma attacker som den här.

Man har kommit ihåg och hedrat offren i Åbo och hela Finland. Salutorget i Åbo har fyllts med blommor och ljus. En bra sak med sådana här rysliga händelser är att gemenskapen mellan människor stärks. Människor som fanns i närheten hjälpte offren fast de själva då utsatte sig för fara. Polisen kom också till platsen mycket snabbt.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)