Tjuvjakt i Norra Savolax

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, STT, HS
Foto: Lehtikuva/Matias Honkamaa
Artikel publicerad: 14.03.2024

En omfattande tjuvjakt har pågått i Lapinlahti Norra Savolax under många år. Polisen misstänker att jägare olagligt har dödat vargar, järv och lodjur.

Förra veckan fick polisen sin förundersökning färdig. Polisen säger att det här är det mest omfattande jaktbrottet som de har utrett i Finland.

De misstänkta har jagat varg, järv och lodjur i Norra Savolax. De har också skjutit fåglar som svanar och hökar, och försökt döda en björn.

De misstänkta har bland annat skjutit en varghona som forskare följde med hjälp av en gps-sändare. Forskare vid Naturresursinstitutet hade gett vargen namnet Unna.

Polisen säger att jakten har varit omfattande och planerad. Tjuvjakten har pågått under många år. Andra människor som bor på orten har vetat om att tjuvjakten pågår. 34 män är misstänkta för brotten. De misstänkta är i åldern 30–75 år. De flesta är hemma från Norra Savolax.

Polisen berättar att de misstänkta männen har varit missnöjda med Finlands rovdjurspolitik. De tycker att man inte beviljas tillräckligt med jaktlicenser i Finland.

Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah säger att hon är överraskad och ledsen. Minister Essayah säger att det inte är lagligt eller godtagbart med tjuvjakt.

Tjuvjakt är jakt utan lov. Tjuvjägare jagar utan lov eller under en tid på året när det är förbjudet att jaga.

Många tiotals jaktvapen inne i ett rum. Många ligger på golvet, en del ligger på hyllor, några står lutade mot en vägg.
Polisen har tagit 250 vapen i beslag i samband med utredningen. Bild: Lehtikuva/Polisen

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)