Trådtelefonen är snart historia

Text: Maria Österlund
Foto: Telia
Artikel publicerad: 17.01.2019

De fasta telefonerna försvinner i Finland i år. Telebolaget Telia Finland meddelar att bolaget slutar erbjuda tjänster för fasta telefoner under år 2019.

Enligt Telia Finland täcker de mobila telefonnätet redan hela Finland. Största delen av finländarna använder numera mobiltelefon. Därför behövs inte trådtelefonerna längre.

De fasta telefonerna är kopplade med en sladd eller tråd till en anslutning i väggen och kallas därför trådtelefoner. Telia Finland säger att trådtelefontekniken är föråldrad och inte längre bra. Det är också svårt att hitta reservdelar om någonting går sönder.

Det finns ännu några tusen finländare som använder trådtelefon. Telia kommer att kontakta dessa kunder och erbjuda dem en lämplig mobiltelefon i stället.

De första trådtelefonerna kom till Finland redan 1877. Det var fabrikör Johan Nissinen i Helsingfors som skapade telefonkontakt mellan sin fabrik och sin butik.

År 1993 hade nästan alla hushåll i Finland en trådtelefon. Det fanns då 2,7 miljoner telefonanslutningar. Mobiltelefonerna blev ändå snabbt vanligare. Idag finns över 9 miljoner mobilanslutningar i Finland. Många anslutningar går till läsplattor eller andra bärbara datorer, andra till telefoner.

Källor Telia, mobiili.fi

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)