Trafikreformen avbröts

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 01.02.2017

För en vecka sedan presenterade trafikminister Anne Berner en stor trafikreform. Nu har planerna dragits tillbaka.

Enligt planen skulle vägarna i Finland ägas av ett bolag och bilisterna skulle betala för att köra på vägarna. I stället skulle bilskatten tas bort och bilarna därför bli billigare.

Förslaget väckte mycket diskussion och stor osäkerhet. Bilhandlarna var arga för att det såldes färre bilar än vanligt. Många var rädda för att värdet på bilarna skulle sjunka och vågar därför inte köpa ny bil.

Då sade minister Berner att staten kunde stödja bilhandeln, men finansminister Petteri Orpo sade att staten inte har råd med det. Sedan avbröt man hela trafikutredningen.

Nu funderar regeringen på trafikreformen på nytt. Också de partier som inte är med i regeringen ska kanske få vara med och planera.

Avgaser och dåliga vägar Det finns två problem med trafiken i Finland. Det ena är att utsläppen från trafiken borde minska. Därför borde bilarna i Finland bytas ut mot nyare bilar med mindre utsläpp. Men för att finländarna ska köpa nya bilar borde de bli billigare.

Det andra problemet är att många vägar är i dåligt skick. Det sägs att det inte finns tillräckligt mycket pengar för att reparera och hålla vägarna i gott skick.

Därför planerade trafikministern att ett bolag skulle samla in pengar av bilisterna och sedan använda pengarna till att sköta vägarna.

– Vi har många stora trafikfrågor som måste lösas. Arbetet fortsätter, säger minister Berner.

Källor Yle, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)