Translagen går vidare

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, STT
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 27.01.2023

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott har blivit klar med sitt betänkande om hur translagen ska förnyas. Riksdagen ska rösta om lagförslaget nästa vecka.

Det talas om translagen, men det är ett lagförslag om fastställelse av könstillhörighet.

Social- och hälsovårdsministeriets betänkande blev klart för en vecka sedan. Personerna i utskottet har varit oeniga i många frågor. Det har förekommit en del bråk medan man har arbetat med lagförslaget.

Till slut godkände utskottet förslaget till nya lag. Man röstade om saken och rösterna föll 11-5. Samlingspartiet har kritiserat lagen. Samlingspartiets representanter röstade ändå för lagen. Samlingspartiet är inte med i regeringen, utan är ett oppositionsparti just nu.

Fastän Centern är med i regeringen så röstade alla Centerns ledamöter mot lagförslaget i utskottet. Också sannfinländarna och kristdemokraterna röstade mot lagförslaget.

Statsminister Sanna Marin sade att Centerns riksdagsledamöter inte gjorde som man hade kommit överens.

Social- och hälsovårdsutskottet ändrade lagförslaget så att en människa har rätt att byta kön officiellt högst en gång per år.

I den nya translagen står det inte heller att en transperson inte ska kunna få barn. Människorättsorganisationerna Seta och Amnesty säger att den gamla lagen kränker de mänskliga rättigheterna. Enligt den gamla lagen har människor varit tvungna att sterilisera sig för att få byta kön.

Riksdagen diskuterade translagen på tisdagen. Riksdagen ska rösta om translagen nästa vecka.

En transperson är en person som officiellt har fått fel kön fastställt efter födseln. Det kan vara så att personen känner sig som en kvinna fast det står man i passet. Eller tvärtom, att det står kvinna i passet, men personen känner sig som en man. Den nya translagen ska trygga transpersoners lagliga rättigheter.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)