Tre höga polischefer åtalas

Text: Petri Kuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 23.05.2018

De högsta cheferna inom polisen åtalas för brott. Åklagaren kräver att tre chefer blir bestraffade.

Enligt åklagaren har tre chefer inom polisen skött sitt arbete dåligt. De som åtalas är tidigare polisöverdirektör Mikko Paatero, Helsingforspolisens nuvarande chef Lasse Aapio och Helsingfors tidigare poliskommendör Jukka Riikonen.

Åtalen har att göra med narkotikarotelns förra chef Jari Aarnios samarbete med kriminella personer. Åklagaren säger att polischeferna inte övervakade narkotikapolisens verksamhet. Enligt åklagaren skötte inte narkotikapolisen sitt informationsregister på rätt sätt.

Polisen får information av människor, och de kallas för informationskällor. De här människorna kan vara i fara för att polisen inte skött informationsregistret rätt.

Inrikesministeriet beslöt förra veckan att Lasse Aapio inte får fortsätta arbeta som polischef. Han är misstänkt för brott mot tjänsteplikt.

Situationen är mycket ovanlig. Ingen polischef har förut åtalats för någonting lika allvarligt. Polischeferna tycker själva att de är oskyldiga.

Åklagaren misstänker att narkotikarotelns förra chef Jari Aarnio tog bort informationskällornas namn ur registret under många års tid. Nu ska man utreda om polischeferna visste om det här.

Jari Aarnio är dömd till 13 år i fängelse. Han har överklagat domen för att han tycker han är oskyldig. Därför behandlas domen på nytt i hovrätten. Hovrätten ger sin dom i höst.

Källor HS, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)