Undervisningsministeriet har program mot mobbning

Text: Betty Marschan
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 10.02.2021

Undervisningsminister Jussi Saramo presenterade i januari ett program för att försöka stoppa mobbning i skolorna.

Undervisnings- och kulturministeriet vill få slut på mobbning, våld och bråk i skolan. Ett nytt program ska stärka samarbetet mellan ungdomsarbetare och skolor. Det är också viktigt att tala om känslor och träna samarbete redan i daghem och förskolor.

Målet med antimobbnings-programmet är att se till att varje barn och ung person kan känna sig trygg i skolan. Undervisningsministern betonar att varje fall av mobbning är ett för mycket.

– Skolan kan inte ensam jobba mot mobbningen. Hemmet och skolan måste samarbeta.

Enligt undervisningsministern måste hjälp ges åt både den som blir mobbad och den som mobbar. Det viktigaste är att det finns många vuxna närvarande i skolan. Tanken är att öka antalet personer som kan stoppa mobbningen. Det är också viktigt att tala om mobbning i lärarutbildningen.

– Tyvärr finns det inget enkelt sätt att undvika de här problemen, men vi har försökt hitta många olika delar som tillsammans ska minska mobbningen, säger minister Saramo. Enligt Saramo spelar hemmet en stor roll i situationen. Mobbning är ett problem för alla delar av samhället.

Flera former av mobbning

Mobbningen har också nya former. Mobbning på nätet har blivit vanligare och den är svår att upptäcka i skolan.

Det har talats mycket om mobbning i vinter. Tre tonårspojkar dödade en 16-årig pojke i Forsby i Helsingfors. Pojkarna misstänkts för mord. Den 16-årige pojken som dödades hade blivit mobbad länge.

Källor HS, Yle, MTV3

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)