Unga får igen ha hobbyverksamhet i Helsingforsregionen

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 02.02.2021

Hobbyverksamhet för barn och ungdomar öppnar igen i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla. Samtidigt blir det strängare regler på grund av coronan i Jyväskylä. Övervakningen vid Finlands gränser blev också strängare förra veckan.

Städerna i huvudstadsregionen bestämde förra veckan att man försiktigt igen börjar med hobbyverksamhet för unga under 20 år.

Städernas ledare säger att coronabegränsningarna på flera sätt har varit dåliga för barn och unga. Om mera coronasmitta börjar spridas kommer begränsningarna ändå att igen bli strängare.

Tyst i Jyväskylä

I Jyväskylä var det tiotals människor som fick coronasmitta förra veckan. Smittan spred sig på ett gym och på en bar där det hade ordnats en tillställning för studerande.

Nu blir det lugnt i Jyväskylä på grund av begränsningarna. Högstadieskolor började med distansundervisning. Bibliotek och muséer stängdes. Man slutade med hobbyverksamhet för barn och unga. Det rekommenderas att vuxna distansjobbar, alltså stannar hemma och jobbar.

Lugnt vid gränserna

Förra veckan började myndigheterna övervaka Finlands gränser mera noggrant. Nu får man resa in i Finland bara om det är helt nödvändigt.

Estniska byggarbetare får till exempel inte resa till Finland. Vanligen kommer det ungefär 3 000 personer med färja från Estland varje dag. Nu kommer bara några hundra.

Begränsningarna gör livet besvärligt för människor som bor i Tornedalen som ligger på gränsen mellan Finland och Sverige.

Vanligen märker man knappt att där finns en gräns. Finländare och svenskar brukar ofta och enkelt resa över landsgränsen.

Källa STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)