Unga kvinnor i regeringen

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.12.2019

Finlands nya regering som leds av statsminister Sanna Marin började sitt arbete förra veckan.

Regeringbytet väckte mycket uppmärksamhet också utomlands. Tidningar i många länder skrev om Finlands regering som leds av unga kvinnor. Sanna Marin är just nu världens yngsta statsminister.

Den socialdemokratiska statsministern Sanna Marin är 34 år gammal. De andra regeringspartierna leds också av kvinnor, de flesta unga.

Centerpartiet leds av Katri Kulmuni som är finansminister. Kulmuni är 32 år gammal. Vänsterförbundet leds av Li Andersson som är 32 år gammal. Andersson är undervisningsminister. Partiet De gröna leds av Maria Ohisalo. Ohisalo är 34 år gammal och inrikesminister.

Svenska folkpartiet leds av Anna-Maja Henriksson. Henriksson är justitieminister. Hon är 55 år och den äldsta av de kvinnliga partiledarna i regeringen.

Poststrejken fick följder

Den förra statsministern Antti Rinne tvingades avgå efter att ha lett sin regering i bara ett halvt år. Regeringspartiet Centern förlorade förtroendet för Rinne efter oklarheter som handlade om poststrejken. Rinne valdes förra veckan till vice talman i riksdagen.

I samband med poststrejken tvingades också minister Sirpa Paatero avgå eftersom hon hade ansvar för statens ägarstyrning. Bolaget Posten ägs av staten. Paatero är kommunminister i den nya regeringen.

Sanna Marin är ung men hon har redan lång politisk erfarenhet. Satsminister Marin var trafik- och kommunikationsminister i Rinnes regering. Marin valdes in i riksdagen första gången 2015. Före det hade hon varit stadsstyrelseordförande i Tammerfors.

Marin är mycket intresserad av miljöfrågor. Hon har man och en dotter som snart fyller två år.

I den nya regeringen finns tolv kvinnor och sju män.

Källa HS, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)