Vaccineringen mot coronaviruset börjar i januari i Finland

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 08.12.2020

I Finland böjar vaccineringen mot coronaviruset i början av nästa år, alltså om några veckor. I Storbritannien började vaccinationerna redan idag, den 8 december.

I Finland är det vårdpersonalen som ska få coronavirusvaccinet först. Det handlar om sjukskötare och läkare. Myndigheterna vill vara säkra på att sjukskötare och läkare hålls friska.

Vaccinationen ges i två doser. Efter den första vaccineringen ska men vänta tre veckor, sedan får man den andra dosen.

Vaccinationer under hela våren

Som nästa i turen att bli vaccinerade är äldre personer och andra människor för vilka coronaviruset kan vara farligt. Vaccinationerna fortsätter under vintern och våren.

Alla finländare får vaccinet om de vill. Det här lovar experter från Institutet för hälsa och välfärd (THL).  Men man måste inte ta vaccinet, det är frivilligt. Om tillräckligt många människor har fått vaccinet, kommer coronaviruset inte längre att spridas.

Vaccinet har undersökts noggrant

Vissa är oroade över om coronavaccinet är tryggt. Det finns många sorters coronavirusvacciner. Alla är testade på tiotusentals människor. De tas inte i bruk förrän man testat färdigt. Testerna har inte avslöjat några allvarliga skador eller biverkningar.

I Finland planerar till exempel president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin att ta coronavirusvaccinet. USA:s tidigare presidenter Bill Clinton, Georg Bush och Barack Obama planerar också att ta coronavirusvaccinet. De vill visa att de inte är rädda för vaccinet. Med hjälp av ett vaccin stannar spridningen av coronaviruset.

90-åring var den första

Storbritannien och Ryssland är de länder där man först har börjat vaccinera mot coronaviruset. I Storbritannien var fru Margaret Keenan den första som fick vaccinet den 8 december. Hon fyller 91 år nästa vecka.

Margaret Keenan blev glad när hon fick vaccinet. Snart kan hon vara tillsammans med vänner och släktingar. Hon har varit ensam mest hela året.

Källa: STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)