Vad förändras i vardagen år 2015?

Text: Markku Juusola, källor Trafi, Evira, FNB, Kunnat.ne
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 14.01.2015

Det är vanligt att en del lagar och regler ändras när det blir nytt år. Här är ett plock bland årets förändringar.

Alkoholreklamen minskar. Nu är det förbjudet att göra reklam också för svaga alkoholdrycker på allmän plats. Ölreklamen får ändå vara kvar på festivaler och idrottsevenemang. Man får göra reklam för alkohol på tv först efter klockan tio på kvällen.

Från början av året räcker det om en cyklist har pannlampa när han eller hon cyklar i mörkret. Tidigare måste lampan vara fäst på cykeln. Det är ändå bra att fortsätta använda en fast lampa på cykeln eftersom den bättre än en pannlampa visar hur cykeln rör sig.

Texten på livsmedelsförpackningar i affärerna förnyas. Texterna ska nu vara lättare att läsa, eftersom de är lite större. Nu måste det också stå hur mycket salt en produkt innehåller. Ämnen som kan orsaka allergi ska skrivas med fet text på förpackningen.

Från början av året började ett nytt slags kaffebryggare säljas. De nya kaffebryggarna stänger av sig själva efter 30-60 minuter. Man hoppas att de nya kaffeautomaterna både ska spara energi och förhindra eldsvådor.

Med det nya året kom också förändringar på Finlands kommun- karta. Tre kommunsamman-slagningar genomfördes. I Savolax gick Maaninka ihop med Kuopio och i Satakunda gick Lavia ihop med Björneborg. I Egentliga Finland gick Tarvasjoki ihop med Lundo (Lieto på finska). Finland har nu 317 kommuner. Det finns över hundra kommuner mindre än för tio år sedan.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)