Väktarbranschen ska granskas

Text: Maria Österlund, källor Yle, STT, HBL
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 05.01.2023

Justitiemannens byrå kommer att granska den privata väktarbranschen. Det här bestämdes efter att flera fall av misshandel har upptäckts.

Vid årsskiftet kom det fram att väktare har misshandlat människor. Väktarna har slagit och sparkat människor och ibland filmat misshandeln. Misshandelsfallen har skett i närheten av järnvägsstationer i Helsingfors, Esbo och Vanda.

Minst sex väktare som har arbetat som ordningsvakter är misstänkta för misshandel. Väktarna har arbetat för företaget Avarn Security.

Väktarföretagets direktör Niclas Sacklén fördömer våldet och säger att sådant inte får ske.

– Det är ju vi som ska stå för säkerheten på de här platserna. Våld strider mot våra värderingar, säger Sacklén till Yle.

Polisen undersöker nu misshandelsfallen. Enligt Yle har åtminstone en del av de misstänkta väktarna fått sparken från sina jobb.

Nu ska alltså hela väktarbranschen granskas. Juha Haapamäki från Justitieombudsmannens byrå säger att det är allvarligt att väktare misshandlar folk. Det finns skäl att granska hur myndigheterna övervakar den privata väktarbranschen, säger han till HBL.

 

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)