Våld i skolan oroar många

Text: Petri Kiuttu, Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 06.10.2020

Det förekommer både fysiskt och psykiskt våld i skolorna i Finland. Våldet i skolan blev höstens samtalsämne.

Fyra elever misshandlade en skolkamrat på skolgården i en skola i Vanda. Misshandeln inträffade i mitten av september i skolan Kytöpuiston koulu i Vanda. Fyra sjätteklassister slog och sparkade en skolkompis.

Förra veckan fick vi i nyheterna höra om ett annat misshandelsfall i en skola. Den 11 september förlorade en 14-årig elev medvetandet på skolgården i skolan Havukosken koulu i Vanda. En elev från en annan skola är misstänkt för misshandeln. Han slog och sparkade offret.

Eleverna från skolan Kytöpuiston koulu får ingen dom eftersom de är yngre än 15 år. Enligt polisen i Östra Nyland är personen som misshandlade i skolan Havukosken koulu över 15 år. Han kan alltså åtalas.

De unga lär sig hemma

Undervisningsminister Li Andersson säger att regeringen har en plan för hur man kan minska på mobbningen. Skolorna ska få flera psykologer och kuratorer som hjälper både elever och lärare.

Också president Sauli Niinistö tog ställning i frågan om våld i skolorna. Niinistö betonar att det inte bara är skolorna som har ett ansvar för uppfostran och för att förhindra mobbning. Föräldrarna och hemmen måste ta ansvar och uppfostra sina barn.

Barnombudsman Elina Pekkarinen säger att barnen redan i hemmet måste lära sig att inte ta till våld. Pekkarinen säger att man måste säga till barnen att det inte är rätt att använda våld mot någon.

I Sverige måste skolorna rapportera offentligt om det har skett en misshandel. Det har minskat våldet mycket.

Källor Yle, HS, IS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)