Vanligare med små familjer

Text: Petri Kiuttu, källa Väestöliitto
Foto: Shutterstock
Artikel publicerad: 02.12.2015

Finländarna vill inte längre ha många barn. Orsakerna är många, till exempel arbete och pengar.

Finländarna vill ha färre barn än förut. Människor skaffar också barn senare i livet än förut. Antalet familjer med bara ett barn ökar hela tiden. En del par vill inte alls ha barn.

Nativiteten sjunker i Finland för femte året i följd.

– Stämningen har förändrats de senaste åren. Många upplever att barn kan vara en risk med tanke på studier eller karriär. Många familjer med många barn har svårt att klara sig ekonomiskt, säger Anneli Miettinen på förbundet Väestöliitto.

I medeltal föder en finländsk kvinna 1,65 barn. Människor anser att det i en idealfamilj finns två barn. Allt färre drömmer om en stor familj.

Skaffar barn senare Allt fler skjuter tanken på barn på framtiden. Människor vill inte längre ha barn som riktigt unga. Orsaken kan vara att de inte har hittat en lämplig partner eller att de vill leva ett fritt liv länge.

Osäkerheten på arbetsmarknaden kan vara en annan orsak. Finländarna tycker inte heller att de stöd barnfamiljer får av samhället är särskilt bra. Många anser att stöden är ganska dåliga.

De som har dålig utbildning, små inkomster eller är arbetslösa har det svårast med barnen. De som har hög utbildning och bra jobb är däremot oroliga över hur de ska kunna kombinera jobbet med barn. Flexibel arbetstid och deltidsarbete kunde lösa en del av problemen.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)