Varannan finländare har fått två vaccindoser

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 01.09.2021

Nästan hälften av finländarna har vaccinerats två gånger med coronavirusvaccin. Finlands mål är att 80 procent av befolkningen ska få två vaccindoser. Det verkar som om detta mål kommer att uppnås i mitten av november, skriver tidningen Helsingin Sanomat.

Antalet coronavirussmittade ökade i Finland under sommaren. Men i augusti har smittorna minskat. Under de värsta dagarna var det nästan 1 000 infektioner om dagen. Nu är antalet smittade hälften av detta, alltså kring 500 per dag.

På grund av coronaviruset finns det cirka 100 personer på sjukhus. Ungefär 20 personer är på sjukhusens intensivavdelningar. De här siffrorna har inte ändrats under den senaste tiden.

Danmarks modell

Det ser ut som om coronaviruset snart är under kontroll i Finland. Finland jämförs nu med Danmark. Danmark ligger ungefär en månad före Finland i vaccinationer. Danmark tar bort coronabegränsningarna den 10 september. Om vaccinationerna går snabbt kommer Finland kanske att avstå från begränsningarna i mitten av oktober.

Statsminister Sanna Marin har redan lovat att säkerhetsavståndet på två meter snart slopas.

I Israel har det visat sig att två vaccinationsdoser inte skyddar så länge. Där sprider sig coronaviruset på nytt, trots att de flesta har fått två vaccinationer. En tredje vaccination behövs kanske också i Finland nästa vinter.

Källor: Yle, Helsingin Sanomat, STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)