Västmetron startade äntligen

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 22.11.2017

På lördag förra veckan började metron äntligen köra till Esbo.

Den första dagen åkte ungefär 220 000 personer med metron. Det var många som ville prova på att åka Metro till och från Esbo. På en del stationer var folk klädda i festkläder och det spelades musik.

Trafikverket beräknar att ungefär 180 000 personer ska åka metro en vanlig vardag i fortsättningen.

Västmetroprojektet var mycket försenat. Metron borde ha börjat köra till Mattby i Esbo redan i augusti i fjol. Många busslinjer hade lagts ner eftersom människor skulle börja åka metro. Men det blev ingenting av det.

Trafikverket fick göra nya avtal med bussbolagen för att människor skulle komma till jobb och skolor.

I lördags kom metrotrafiken äntligen igång. Nu kan man åka metro från Gräsviken i Helsingfors vidare till Mattby i Esbo. Däremellan finns stationerna Drumsö, Björkholmen, Kägeludden, Aalto-universitetet, Hagalund, Idrottsparken och Ängskulla.

Eftersom det länge har varit osäkert när metrotrafiken till Esbo kommer igång har trafikverket nu varit försiktigt. Bussarna mellan Esbo och Helsingfors fortsätter att köra ända fram till årets slut.

Metrobygget fortsätter

Metrobygget fortsätter ändå ännu. Metrospåret till Esbo ska förlängas. Om några år ska man kunna åka metro också till Finno, Kaitans, Sökö, Esboviken och Stensvik.

Också i Helsingfors byggs det längs metrospåret. Metron i Helsingfors körde igång på 1980-talet. Stationerna är nu över 30 år gamla och behöver renoveras.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)