Veikkaus tar tag i spelandet

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 07.11.2019

Veikkaus ska plocka bort 3 500 spelautomater under nästa år.

Veikkaus ska minska på mängden spelautomater. Man plockar bort spelautomater särskilt från butiker och bensinstationer. År 2020 tar man bort 3 500 spelautomater. Fram till år 2025 ska det finnas hela 8 000 färre spelautomater än idag.

Veikaus har idag 18 500 spelautomater. I framtiden ska det finnas mycket färre. Hela 15 000 spelautomater ska tas bort.

I framtiden måste den som spelar på en av Veikkaus penningspelautomater identifiera sig. Från början av 2021 måste spelaren bevisa vem han eller hon är. På det sättet vill man minska de minderårigas möjlighet att spela.

Man ska också övervaka spelandet bättre. Det ska bli möjligt att ge en person spelförbud på spelautomater för resten av livet.

Inkomsterna från spel sjunker

I höst har Veikkaus och dess verksamhet fått mycket kritik. Veikkaus har fått kritik för att bolaget har många penningspelautomater till exempel i matbutiker.

Spelautomaterna orsakar beroende. Den som blir spelberoende kan förlora väldigt mycket pengar, kanske allt han eller hon äger.

I slutet av oktober ordnade Veikkaus ett informationstillfälle. Där berättade bolagets ledning om flera ändringar. Bolagets ledning lovade att ansvaret i fortsättningen ska vara en viktig del av verksamheten. Man ska också göra mindre reklam för penningspel och ge mera stöd till den som vill sluta spela.

När man gör dessa ändringar kommer det att komma in mindre pengar till Veikkaus. Veikkaus tror att man förlorar mellan 150 och 200 miljoner på ett år. Det kan leda till att det finns mindre pengar att dela ut till idrott och organisationer.

Källor STT, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)