Vem är den bästa ledaren?

Text: Markku Juusola, källor FNB, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.03.2015

Vad tänker finländarna om de ledande politikerna? Det här utreds i en ny undersökning.

Centerns ordförande Juha Sipilä är den populäraste statsministerkandidaten. Finländarna anser att Sipilä är kunnig när det gäller ekonomi och bra på att skapa nya arbetsplatser. Sipilä anses också vara bra på att få folk att komma överens. Däremot anses han vara oerfaren när det gäller internationella frågor.

Näst populärast är Sannfinländarnas ordförande Timo Soini. Folket anser att Soini är den som bäst förstår hur vanliga människor har det. Han försvarar de svaga. Soini anses också vara den mest fosterländska partiledaren. Finländarna anser ändå att han inte är tillräckligt duktig på ekonomi.

Samlingspartiets ordförande och nuvarande statsminister  Alexander Stubb kommer på tredje plats. Finländarna anser att han är mycket kunnig när det gäller utrikespolitik. Han är också den mest representativa partiledaren. Men folket anser att han inte förstår hur vanliga människors vardag ser ut.

Enligt undersökningen förstår socialdemokraternas ordförande Antti Rinne de fattigas och vanligt folks vardag. Han anses ändå vara oerfaren när det gäller utrikespolitik.

Det är näringslivets delegation EVA som har gjort undersökningen om ledarnas värderingar och inställning. Drygt 2 000 personer intervjuades.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)