Vem blir ny statsminister?

Text: Maria Österlund, källor HS, IL, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 16.03.2023

Det ser ut att bli ett jämnt och spännande val. Tre partier har ungefär lika stort stöd bland väljarna en dryg månad före riksdagsvalet.

Samlingspartiet, Sannfinländarna och Socialdemokraterna, alltså SDP har alla ungefär 20 procent av väljarnas stöd. Det här betyder att det troligen är Petteri Orpo, Riikka Purra eller Sanna Marin som blir statsminister efter riksdagsvalet. Valet hålls den 2 april.

En lång period var det Samlings-partiet som hade ett klart större stöd än de andra partierna. Samlingspartiet har varit etta i partimätningarna ända sedan 2021. Det är olika forskningsinstitut och medier som frågar människor hur de tänker rösta i valet.

Det verkade länge klart att Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo vinner valet. I så fall är det han som får bilda regering och bli statsminister. Men ju närmare valet kommer desto jämnare blir siffrorna i partimätningarna.

En dryg månad före valet visar Helsingin Sanomats mätning att Sannfinländarna som leds av Riikka Purra är på andra plats, mindre än 2 procentenheter efter Samlingspartiet.

Det nuvarande statsministerpartiet SDP som leds av Sanna Marin är på tredje plats, mindre än en procentenhet efter tvåan.

Efter de tre största partierna kommer Centern på fjärde plats, De Gröna på femte plats och Vänsterförbundet på sjätte plats. Svenska folkpartiet kommer på sjunde plats med ett stöd på drygt 4 procent. De här partiernas ledare har inga chanser att bli statsminister, men de kan nog komma med i regeringen.

Många unga stöder Sannfinländarna

Frågar man unga väljare ser det lite annorlunda ut. Bland unga som för första gången får rösta har Sannfinländarna det största stödet. På andra plats kommer SDP och på tredje plats De Gröna.

Riksdagsvalet hålls söndagen den 2 april. Förhandsröstningen börjar redan den 22 mars.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)