Vem vinner riksdagsvalet?

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.04.2019

På söndag den här veckan är det riksdagsval. Väljarna får då påverka vem som leder Finland de kommande fyra åren.

I riksdagsvalet väljs i praktiken också Finlands nya statsminister. Det parti som får mest röster och vinner valet, blir oftast också statsministerparti. I Finland är det vanligt att det största partiets ordförande först försöker bilda regering. Han eller hon blir då statsminister.

Yles utfrågning eller enkät visar att socialdemokraterna (SDP) är populärast. Yle gjorde sin enkät för ett par veckor sedan. Resultatet visar att det är troligt att Finlands nästa statsminister är SDP:s ordförande Antti Rinne.

Det näst populäraste partiet är Samlingspartiet. Samlingspartiets ordförande heter Petteri Orpo. På tredje plats i enkäten kommer Sannfinländarna. Sannfinländarnas ordförande heter Jussi Halla-aho.

MTV har gjort en enkät om vilka partier väljarna helst vill ha med i regeringen. Populärast är SDP och De gröna. Många vill också gärna ha Svenska folkpartiet (SFP) med. Resultatet av enkäten publicerades i söndags.

Många gissar att åtminstone SDP, Samlingspartiet och De gröna sitter i nästa regering. Kanske också Centern, Vänsterförbundet eller SFP är med i regeringen.

Källor Yle, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)