Vi dricker allt mindre mjölk

Text: Betty Marschan
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 07.04.2021

Användningen av mjölk har minskat väldigt mycket i Finland under många år.

Finländarna dricker mera mjölk än människor i något annat land. Men mängderna har sjunkit redan i många år. Orsakerna är både större intresse för hälsofrågor och oro för miljön.

Oro för miljön

Oro för miljön är en orsak till att människor dricker mindre mjölk. Produktion av mjölk och kött påverkar miljön. Intensiv uppfödning av djur ökar växthusgaserna. Växthusgaser leder till klimatförändring som är dåligt för jordklotet.

Havremjölk blir vanligare

Allt fler väljer havremjölk. Havremjölk passar också personer som inte tål mjölkens laktos. Havremjölk är dessutom populärt bland veganer och vegetarianer.

– Vi är bra på att odla havre och göra olika produkter av havre

i Finland. Havre är ett sädesslag som klarar sig bra trots miljö- och klimatförändringar, säger specialforskare Veli Hietaniemi från Naturresursinstitutet (Luke).

Användningen av mjölk har minskat stadigt de senaste åren.

År 2016 använde finländarna 118 liter mjölk per person per år. På 1950-talet använde finländarna över 350 liter mjölk per person. Varje år minskar användningen av flytande mjölk. Men användningen av andra mjölkprodukter ökar. Till exempel ost och yoghurt är populärt i Finland.

Mjölk inte nödvändigt

Mjölk innehåller viktiga ämnen till exempel kalcium, protein, jod och vitamin D. Men experter säger att mjölk inte längre är nödvändigt för en hälsosam kost.

– Det finns nya alternativ till mjölk. Människor vill ha nya produkter som havremjölk och sojamjölk. Samma sak gäller också andra länder i Europa

och i världen, säger Hietaniemi.

Källor HS, Maito ja Terveys

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)