Vi får en yngre riksdag på våren

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 18.09.2018

Riksdagen genomgår en större förändring än vanligt i riksdagsvalet i vår. Många gamla riksdagsledamöter har meddelat att de inte längre ställer upp som kandidater i valet.

Nästa riksdagsval hålls i april nästa år. Partierna planerar redan vilka personer som ska bli kandidater i valet.

Minst 20 erfarna riksdagsledamöter har redan berättat att de inte längre ställer upp som kandidater i valet. Troligen väljs det i stället in flera nya, yngre riksdagsledamöter. Det leder till att riksdagen i medeltal blir yngre.

Mest föryngras Centerns riksdagsgrupp. Idag är medelåldern 55 år i den gruppen. Minst åtta av Centerns ledamöter ställer inte längre upp.

Av dessa är de mest kända Mauri Pekkarinen, Seppo Kääriäinen och Mikko Alatalo. Pekkarinen har varit riksdagsledamot i 40 år, Kääriäinen i över 30 år. De har också bägge varit ministrar. Pekkarinen är nu 71 år gammal, Kääriäinen är 70 år och Alatalo 67 år.

Socialdemokraternas Riitta Myller och Lauri Ihalainen slutar de också. Eero Heinäluoma från samma parti ställer inte heller upp i riksdagsvalet, men han lämnar inte politiken. Heinäluoma ställer upp i valet till Europaparlamentet senare i vår.

Den 78-åriga Pertti Salolainen lämnar också riksdagen. Han har varit riksdagsledamot för Samlingspartiet i över 30 år.

Från Vänsterförbundet har den 63-åriga Kari Uotila meddelat att han inte ställer upp. Han har varit riksdagsledamot i över 20 år.

Inte heller Stefan Wallin från Svenska folkpartiet ställer upp i riksdagsvalet i vår. Wallin är bara 51 år gammal, men han har hunnit vara både minister och partiledare.

Många andra riksdagsledamöter funderar ännu på om de ska ställa upp i valet eller inte.

Källor: Aamulehti, Ilta-Sanomat, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)