Vresrosen förbjuds i hela Finland

Text: Betty Marschan, källor Yle, Ely-keskus, vieraslajit.fi
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 23.05.2022

Det blir förbjudet att odla vresros. Förbudet gäller från och med den 1 juni 2022.

Vresrosen är en invasiv främmande art. Det betyder att vresrosen inte hör hemma i Finland och att den är skadlig för vår natur.

Vresrosen knuffar undan andra viktiga växter i naturen. Därför måste vresrosen nu utrotas i Finland. Från början av juni är det förbjudet att odla vresros. Småningom ska alla vresrosor tas bort.

Vresrosen kom till Finland på 1800-talet

Vresrosen kom till Finland från Ostasien för mer än 100 år sedan. Till Sverige kom vresrosen ännu tidigare, redan i slutat av 1700-talet.

Vresrosen odlades för länge sedan som prydnadsväxt och blev snabbt mycket populär. Men småningom spred sig vresrosen mer och mer och började göra skada i naturen.

Vresrosens buskar växer gärna längs kusten. Det kan vara mycket svårt att riva bort stora mängder buskar.

Vresrosen trivs längs stränder och vägkanter

I skärgården och längs kusten är vresrosen speciellt besvärlig. Vresrosens buskar förstör bland annat sandstränderna. Buskarna täcker stora områden och sprider sig lätt. Tiotals andra växter försvinner när vresrosen sprider sig.

Vresrosen är också vanlig längs med vägar. Buskarna har varit till nytta då de hållit sanden borta från vägarna. Vresrosens långa rötter binder sanden till sig. Men samtidigt har buskarna hindrat andra växter från att blomma.

Vresrosen heter på finska kurtturuusu som betyder skrynklig ros. Vresrosens rosaröda blomma är ofta lite skrynklig. Bladen är glansiga, sträva och lite skrynkliga de också.

Så här känner du igen vresrosen

Vresrosen är ungefär 1-2 meter hög. Buskarna är mycket täta och väldigt taggiga. Bladen är glansiga, mörkgröna och räfflade.

Blommorna är mörkt rosa-röda men det finns också vita vresrosor. Blommorna har bara 5 kronblad. Vresrosen blommar från juni till september. I slutet av sommaren bildar vresrosen orangefärgade bär som kallas nypon.

Det finns många sorters rosenbuskar i Finland. En del är släkt med vresrosen. Men enbart den riktiga vresrosen ska utrotas.

Vresrosen är mycket besvärlig att ta bort. Buskarna har många taggar, långa rötter och växer tätt intill marken. Bilden visar hur vresrosor samlas in i Drumsö i Helsingfors sommaren 2021.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)