Wilma är Finlands Lucia 2022

Text: Maria Österlund, källor Folkhälsan, Yle
Foto: Folkhälsan
Artikel publicerad: 25.11.2022

Luciavalet är avgjort. Det är Wilma Grönqvist som är Finlands Lucia i år.

Wilma Grönqvist är 22 år gammal. Hon kommer från Karis i Raseborg. Fast just nu bor hon i Helsingfors där hon studerar till sjukskötare.

Wilma berättar att luciatraditionen är viktig för henne. Wilmas mormor Barbro Ahlroth var Finlands Lucia 1958. Och Wilma har själv lussat på äldreboenden tillsammans med sin mamma redan i flera år.

– Jag ser väldigt mycket fram emot mitt uppdrag som Finlands Lucia, säger Wilma.

Finlands Lucia är ett välgörenhetsprojekt som arrangeras av Folkhälsan i samarbete med Hufvudstadsbladet och svenska Yle. I projektet samlar man in pengar till familjer som är fattiga eller annars har det svårt.

Wilma kröns till Lucia i domkyrkan i Helsingfors den 13:e december. Det är Cecilia Huhtala som är ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund som kröner Wilma till Lucia.

Efter kröningen kommer Lucia-Wilma nerför kyrkans trappor med sina tärnor. Sedan stiger de in i en vagn och åker runt i centrum av Helsingfors.

Efter kröningen börjar Lucia sitt uppdrag att sjunga och sprida ljus och glädje. Lucia och tärnorna gör närmare 100 besök på sjukhus, äldreboenden och olika evenemang på flera orter i Finland. Lucias uppdrag och insamlingen pågår ända till januari nästa år.

Man kan se och höra Lucia och tärnorna sjunga 13.12 klockan 8.15 på Yle Fem och klockan 9.30 på Yle TV1. Luciakröningen sänds på Yle Fem och Yle Arenen på luciadagen den 13:e december klockan 17.00.

Lucia-Tilde
Fjolårets Lucia Tilde Polviander med tärnor på besök på ett äldreboende.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)