Årets naturbild är en krabba

Text: Maria Österlund, källor HS, Natural History Museum - Wildlife Photographer of the Year
Foto: Laurent Ballesta_Wildlife Photographer of the Year
Artikel publicerad: 12.10.2023

Årets bästa naturbilder har valts. Den franska fotografen Laurent Ballesta vann med sin bild av en krabba.

Det naturhistoriska museet i London i England ordnar varje år en tävling om de bästa naturbilderna. Det viktigaste priset gick i år till den franska fotografen Laurent Ballesta.

Den vinnande bilden heter på engelska The Golden Horseshoe, alltså den gyllene hästskon. Namnet kommer av att det konstiga kräftdjuret ibland kallas för hästskokrabba. Ett annat namn på detta kräftdjur är dolksvans.

Det här kräftdjuret är en gammal art som har sett likadan ut flera miljoner år. Därför kallas dolksvansen ibland för ett levande fossil.

Fotografen Ballesta har undersökt världshaven redan i många år. Den vinnande bilden av hästskokrabban tog han i Filippinerna. Ballesta har vunnit den här fototävlingen en gång tidigare, år 2021.

Ekaterina Bee, delfiner.
I klassen för unga mellan 11–14 år vann Ekaterina Bee från Italien. Hon har fotograferat delfiner utanför ön Skye i Skottland. Bild EKATERINA BEE / WILDLIFE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR
Amit Eshel hoppande bockar.
I klassen djur i sin naturliga miljö vann Amit Eshel från Israel. Bilden visar två nubiska stenbockar som hoppar på ett stenblock. Bilden är tagen i en öken i Israel. BILD: AMIT ESHEL / WILDLIFE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)