Budord, brott och allsång i Yles sommar

Text: Maria Österlund
Foto: Yle bildtjänst
Artikel publicerad: 19.06.2018

Rundradiobolaget Yle bjuder på flera intressanta program i sommar. Det kan löna sig både att titta på tv och att lyssna på radio.

De tio finlandssvenska budorden är en ny serie som sänds på radio Vega och på Arenan. Serien handlar om Svenskfinland och den har gjorts av Jens Berg. Berg är journalist och tidigare chefredaktör för Hufvudstadsbladet.

I serien får 30 personer berätta om sin syn på olika problem i Svenskfinland. Ett av problemen är att det svenska språket inte syns och hörs så mycket i Finland längre. Många finlandssvenska ungdomar flyttar till Sverige.

Serien De tio finlandssvenska budorden sänds måndagar och torsdagar på radio Vega kl. 17.09. Programmen finns också på Arenan. Det första programmet sänds måndagen den 25 juni.

Ett oväntat brott

Enkelstöten
Sissela Kyle och Lotta Tejle spelar de två damerna som är trötta på att göra rätt. Felix Herngren har regisserat tv-serien Enkelstöten.

Yle bjuder också på en ny rikssvensk serie som heter Enkelstöten. Enkelstöten handlar om två kvinnor i 60-årsåldern som lever helt vanligt medelklassliv. De två inser att deras framtid inte ser ljus ut. De har gjort rätt hela sitt liv, men ingen tackar dem. De två damerna bestämmer sig för att göra något oväntat, ett bankrån.

Serien har regisserats av Felix Herngren och Emma Bucht. Serien har 6 delar. Den första delen sänds på Yle Fem måndagen den 25.6 kl. 19.45.

Allsång på Skansen

Sanna Nielsen
Sanna Nielsen är i år igen programledare för det populära programmet Allsång på Skansen.

Allsång på Skansen är ett program många väntar på varje sommar. Också i år sänder Yle allsången från Skansen i Stockholm. I år sänds programmet ändå inte på Yle Fem utan på TV1.

Eftersom programmet sänds på TV1 finns det möjlighet att välja om man vill ha ljud på svenska eller finska. Väljer man svenskt ljud får man som vanligt höra programledaren Sanna Nielsen. Väljer man finskt ljud får man höra Hanna Pakarinen referera. Hur man än väljer är sångerna förstås på svenska.

Allsång på Skansen har blivit ett fenomen. Allsången älskas inte bara i Sverige, utan i hela Norden. Flera tusen personer samlas på Skansen varje vecka för att vara med om evenemanget. I de nordiska länderna samlas flera miljoner tittare kring tv-apparaterna för att njuta av allsången.

Den första allsången från Skansen sänds på TV1 tisdagen den 26 juni kl. 21.00. Den sista allsången sänds den 14 augusti.

Hanna Pakarinen
Den som väljer finskt ljud kan höra Hanna Pakarinen referera allsången från Skansen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)