Dags för Eurovisionen

Text: Hanna Männikkölahti
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.04.2018

Eurovision Song Contest är en stor internationell sångtävling. Hos oss kallas den vanligen Eurovisionen.

Varje år ordnas Eurovisionen i något land i Europa. I år ordnas tävlingen i Portugals huvudstad Lissabon. Det beror på att Portugal vann tävlingen i fjol.

Alla länder som deltar framför en sång. Man får delta i tävlingen bara med nya sånger. Över hundra miljoner tv-tittare följer med tävlingen. Tv-tittarna får rösta på sina favoritsånger. Det är så man får fram vinnaren. Man får inte rösta på det egna landets sång.

I år är det Saara Aalto som framför Finland bidrag. Hon sjunger sången Monsters. Det är en danspopsång. Sången berättar om hur sångaren vill vinna över sina egna rädslor.

Saara Aalto är en känd och skicklig sångare. Hon har varit med i The Voice of Finland och i The X Factor-tävlingen i Storbritannien. Saara Aalto bor nu i London.

Saara har också lånat sin röst till olika filmer. Man kan bland annat höra henne i den finska versionen av den tecknade filmen Frozen.

Finland har vunnit en gång

Finland har vunnit Eurovisionen en gång. Det var år 2006 när Lordi deltog med sången Hard Rock Hallelujah.

Den första semifinalen i Eurovision Song Contest hålls tisdagen den 8 maj. Finland tävlar i den första semifinalen. Den andra semifinalen hålls torsdagen den 10 maj.

De låtar som har fått mest röster i semifinalerna går sedan vidare till finalen. Finalen hålls lördagen den 12 maj. Där tävlar de bästa bidragen igen och då röstas vinnaren fram.

Källor: Wikipedia, www.yle.fi

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)