”Dans är ett fantastiskt sätt att röra på kroppen”

Text: Betty Marschan
Foto: Petri Mulari
Artikel publicerad: 21.03.2022

Niki Matheson är ny chef för Dansens hus. Det är första gången som dans som konstform får ett helt eget hus. Matheson började jobba för Dansens hus den 1 januari 2021.

Kan du berätta om Dansens hus?

– Dansens hus är Finlands första hus för dans. I Dansens hus hålls olika evenemang och uppvisningar. Dansens hus finns i Gräsviken i Helsingfors.

– Dansens hus har flera scener. Stora scenen heter Erkko-salen och där ryms 700 åskådare. Stora scenen finns i ett nytt hus bredvid Kabelfabriken. I den gamla Kabelfabriken finns en mindre scen för 235 åskådare. Båda scenerna kan formas om så att de passar många olika typer av uppträdanden.

Hurdan dans ska det visas i Dansens hus?

– Dansens hus kommer att ha ett brett utbud av olika dansstilar i sitt program och även cirkusföreställningar. Under våren och sommaren 2022 har vi bland annat modern dans av Tero Saarinen, Johanna Nuutinen och Carl Knif.

– Vi kommer också att ha utländska gästspel, street dance och dansskolors uppträdanden.

Får publiken också dansa?

– Det kommer säkert tillställningar i framtiden då publiken också får dansa.

Finns det dansskolor i Dansens hus?

– Dansens hus är en plats för uppträdanden, vi har inte danslektioner. Lyckligtvis finns det gott om dansskolor i hela Finland.

Beaktas funktionshindrade personers behov i Dansens hus?

– Dansens hus håller alla uppträdanden på första våningen. Det är lätt att röra sig i Dansens hus även för den som har svårt att röra sig. Vi har många platser reserverade för personer med funktionshinder på första raden. Det finns en induktionsslinga som förbättrar hörupplevelsen för dem som använder hörapparat.

Kan man dansa utan musik?

– Det går bra att dansa utan musik. Var och en av oss har en inre rytm från hjärtat som slår och vår inandning och utandning. En liten kroppsrörelse leder ofta till nya rörelser. Att dansa i tystnad kan vara en fantastisk upplevelse. Vi kan alla dansa på något sätt.

Vad betyder dans för dig?

– Jag älskar dans och jag beundrar dansens olika möjligheter och variationer. Dans är ett fantastiskt sätt att röra på kroppen.

– När jag var yngre drömde jag om att bli professionell dansare. I stället har jag i över 20 år jobbat med planering och ledning av konst och kultur.

Vad hoppas du på för framtiden i Dansens hus?

– Jag hoppas att vi får många nya besökare till Dansens hus. Jag hoppas också att fler människor ska lära sig att tycka mycket om dans.

Är det viktigt för dig att ha kontakt också med dansare från andra länder?

– Dans är ett mycket internationellt yrke. Det finns många finländska dansare i världen och många utländska dansare jobbar i Finland. Samarbete mellan olika kulturer är mycket viktigt. Det är viktigt att lyssna och försöka förstå varandra. Det är också viktigt att lära sig nya saker.

– Det är bra om vi försöker vara öppna för nya saker och nyfikna på livet.

VEM?

Niki Matheson

Ålder: 54 år

Bostadsort: Helsingfors

Familj: Tonårspojke och en hund som heter Valo

Yrke: Chef för Dansens hus

Hobbyer: Fotografering

Favoritmat: Frukost

Arbetsplats: Dansens hus i Helsingfors

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)