”Det kändes bra att märka att jag kan finska”

Text: Matti Välimäki
Foto: Sony Music Finland
Artikel publicerad: 26.09.2022

Rapartisten Hassan Maikal var en av vinnarkandidaterna i förra årets Emma-gala. Han var en av kandidaterna för priset årets nykomling. Hans skiva Betonitarha var på förslag till årets album. Maikal är känd för att vara en påverkare som vill hindra ungdomar från att bli utslagna.

På albumet Betonitarha (Betongträdgården) handlar många låtar om Gårdsbacka i Helsingfors där du har levt en stor del av ditt liv. En hurdan plats är Gårdsbacka?

– Gårdsbacka är som våningshusen där. Platsen kan först verka hård och kall, men där finns också mycket värme och gemenskap. I Gårdsbacka bor många människor som har invandrarbakgrund. Min släkt kommer från Somalia. I Gårdsbacka fick jag lära mig komma överens med olika slags människor. Det finns också mycket skog och natur i Gårdsbacka.

Du har en låt som heter Yksinäistä (Den ensamma). Handlar den om att du ibland känner att du inte hör till gänget?

– Låten handlar om vad jag kände när jag började i gymnasiet. Då märkte jag att många av mina gamla kompisar började leva annorlunda än jag. Många började tillbringa mycket tid på gatorna och de gjorde saker som jag tyckte var fel. Själv var jag intresserad av musik och att spela in videor. Jag fick nya vänner som var intresserade av samma saker.

– Låten Yksinäistä är viktig för mig. När jag hade skrivit den förstod jag att jag kan finska. Det kändes bra!

Tänkte du före det att du inte kan finska ordentligt?

– När jag var ung var jag ofta nervös när jag skulle tala finska. Finska är inte mitt modersmål. Nu älskar jag det finska språket. För en rapartist är finska ett intressant och vackert språk.

– Det gör ingenting fastän man inte kan finska perfekt. Det är bäst att bara tala finska och inte bry sig om felen man kanske gör.

– Det är roligt att de somaliska ungas talspråk har påverkat finskan. I östra Helsingfors kan finskspråkiga unga numera säga ”wallah”. Det betyder jag lovar.

Ditt album Betonitarha kom ut för ett år sedan. När kommer det ett nytt album och vad handlar låtarna där om?

– Jag ska börja göra ett nytt album i höst. Jag vet inte ännu när skivan blir klar. Den nya skivan ska handla om självständighet. Om hur viktigt det är att lämna sin egen trygga plats och gå framåt. Mera än så vill jag inte berätta nu.

Du är en påverkare som de unga lyssnar på. Du har till exempel sagt att vi måste ta hand om alla unga. Hur kan man förhindra att unga hamnar utanför samhället?

– Jag är bekymrad över att väldigt unga människor använder droger.

– De vuxna borde ha tid för de unga och ta dem med på olika saker. Det är viktigt att de vuxna lyssnar på de unga. Annars känner de unga att de blir utanför.

– De unga behöver goda rollmodeller. När jag var ung var det viktigt för mig att jag kunde tala med ledaren på ungdomsgården. Han var en vuxen jag kunde lita på.

Är det något särskilt du vill säga till de unga? Många unga är till exempel oroliga för vilka möjligheter de har.

– Allas berättelse är olika. Jag vet inte vad någon annan känner eller hurdant hans eller hennes liv är.

– Jag uppmuntrar alla att göra det han är intresserad av. För någon kan det vara att designa tyg, för en annan att spela in videor och för en tredje att spela fotboll. När man sysslar med det man tycker om glömmer man både sig själv och tiden.

– Det är också bra att vara tillsammans med människor som inspirerar och uppmuntrar.

– Och så ska man vara tålmodig. Ingenting kommer genast. För mig tog det många år att bli bättre på att göra musik och att få lyssnare.

Vad vill du själv göra i framtiden?

– Jag vill hjälpa människor som finns omkring mig. Jag vill vara en länk mellan människor och hjälpa människor att göra saker tillsammans. Jag vill också betona att det finns många möjligheter i livet.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)