Dingo och Ultra Bra spelar igen

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 03.05.2017

Två stora finländska rockband är tillbaka på scenen i sommar. Dingo väckte hysteri på 1980-talet. Ultra Bra var populärast i början av 2000-talet.

Dingo är på många sätt Finlands genom tiderna populäraste popgrupp. Gruppens tre första skivor är en del av den finländska rockmusikens historia. Skivan Kerjäläisten valtakuna (Tiggarnas rike) som kom 1985 är en av de mest sålda finländska skivorna.

Dingo är nu tillbaka med den sammansättning gruppen hade åren 1984-1986 och 1998-2002. Dingos frontfigur Neumann har använt namnet Dingo flera gånger under åren. Men den här gången är det den verkligen gruppen Dingo som ska spela ihop igen.

Dingos första comeback-spelning är i gruppens hemstad Björneborg den 26 maj. Efter det spelar Dingo på midsommarfesterna i Himos och Tahko. Efter det gör gruppen åtta spelningar på olika sommarfestivaler. I höst ska Dingo spela i Fuengirola i Spanien.

Dingo planerar också att fortsätta spela ihop efter sommaren. Gruppen ska spela in nya låtar.

Gruppen Ultra Bra blev populär i slutet av 1990-talet. Gruppen slutade spela ihop hösten 2001. I sommar spelar Ultra Bra igen på de tre största rockfestivalerna, Provinssirock, Ruisrock och Ilosaarirock.

Ultra Bras musik var en blandning av pop, politiska och ställningstagande sånger och konstmusik. Gruppen slog igenom med skivan Kroketti. Den kom 1997. Typiskt för Ultra Bra var de många musikerna. Hela tolv personer var med i bandet. Av dessa var fyra sångsolister, två spelade blåsinstrument och de fyra sista andra instrument. Det var Kerkko Koskinen som komponerade gruppens musik.

Ultra Bra spelar i sommar i den sammansättning som är mest känd. Gruppen tänker ändå inte fortsätta ge spelningar efter sommaren. Ultra Bra har uppträtt ett par gånger sedan gruppen splittrades för 16 år sedan. Senast stod gruppen på scenen i en konsert som stödde Pekka Haavisto i presidentvalskampanjen 2012.

Ultra Bra
Ultra Bra 1998 (till vänster) och 2017.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)