Esa-Pekka Salonen får stort musikpris

Text: Petri Kiuttu, källa STT
Foto: Lehtikuva / Markku Ulander
Artikel publicerad: 18.03.2024

Dirigenten och kompositören Esa-Pekka Salonen får Polarpriset. Det svenska Polarpriset är ett fint pris som ges till musiker.

Den finländska kompositören och dirigenten Esa-Pekka Salonen får det fina Polarpriset. I prismotiveringen står det att Salonen har påverkat utvecklingen av klassisk musik. Han har också ändrat vårt sätt att se på musiken.

Förutom Salonen får också Nile Rodgers Polarpriset i år. Nile Rodgers är en amerikansk producent som var med om att starta discogruppen Chic.

Polarpriset är ett internationellt musikpris som instiftades av den svenska musikproducenten Stig-Erik ”Stikkan” Andersson. Han var gruppen Abbas manager. Priset delades ut första gången 1992.

Polarpriset delas en gång per år till musiker, grupper eller institutioner som har gjort viktiga saker för musiken. Polarpriset är värt en miljon svenska kronor, ungefär 90 000 euro.

Esa-Pekka Salonen är musikalisk ledare för symfoniorkestern i San Francisco i USA. Salonen berättade i mitten av mars i en intervju i Helsingin Sanomat att han lämnar uppdraget i San Francisco år 2025.

Polarpriset delas ut i Stockholm den 21 maj.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)