Fantasin ger kraft

Text: Jenni Saarilahti
Foto: Dennis Murto
Artikel publicerad: 25.10.2022

Anu-Mari Salo är en speciallärare, författare och illustratör från Esbo. Salo har skrivit en finsk bokserie on skoleleven Mini. När Salo skriver utnyttjar hon sina egna erfarenheter från lärarjobbet.

Du har en bokserie där Mini är huvudperson. Hur föddes figuren Mini?

– När jag jobbade som speciallärare märkte jag att många elever hade svårt att hitta lämpliga böcker att läsa. Böckerna för skolelever var ofta för långa och för svåra. Trots det försökte eleverna läsa dessa böcker eftersom de inte ville läsa barnböcker.

– Jag bestämde mig för att skriva böcker som är lätta att läsa men ändå inte barnsliga. Jag vill att varenda skolelev ska kunna hitta glädjen i läsandet. Jag ville också att läsaren ska kunna känna igen sig i böckerna, alltså hitta något som känns bekant.

– Därför hittade jag på figuren Mini och började skapa berättelser. Jag skrev och tecknade varje dag. Jag hade lappar med olika idéer på många ställen. Jag fick idéer till bilder medan jag skrev.

Hurdan är Mini?

– Mini är en vanlig skolelev som råkar ut för många slags saker. Ibland har Mini svårt i skolan eller med kompisarna. Men ofta har Mini jätteroligt. Idéer till berättelserna fick jag från det vanliga livet, lite från mitt eget liv och lite från skolvärlden.

Varför är det viktigt att läsa?

– Om alla läste böcker kunde världen vara lite bättre. Genom att läsa kan man lära sig känna sig själv, andra människor och världen. Då kan man bättre förstå sitt eget liv men också andra människors liv och tankar.

– Om man jämför böcker med film och tv finns det en skillnad. När man läser gör man det i egen takt i lugn och ro. Det är mycket viktigt.

Berättelserna om Mini ska senare ges ut också som e-böcker och ljudböcker. Vad tänker du om det?

– Jag tycker det är fantastiskt. För många är det så svårt att läsa att en tryckt bok är lite skrämmande. Man kan läsa en e-bok på sin telefon medan man väntar på bussen. Man behöver inte alltid titta på videor eller lyssna på musik. Jag tycker också det vore fint om böckerna om Mini skulle översättas till svenska.

Varför är berättelser viktiga för alla?

– Berättelser och fantasi är gratis. Det är saker som ingen kan ta bort från oss människor. Berättelser kan ge människor en känsla av att lyckas, av att förstå och av att känna igen sig. Alla kan få kraft av sin egen fantasi.

– Jag ser berättelser överallt, precis som Mini i mina böcker. Jag kan se ett ansikte i mönstret på ett skåp av trä. Sådana här små insikter och berättelser tycker jag är roliga.

– Om jag har en dålig dag funderar jag på hur det skulle se ut i en film. Det hjälper mig att se de roliga i situationen. Fantasi hjälper också att se saker så stora eller små som de är. Att ha en dålig dag är vanligen inte så farligt.

Hur kan man bättre stödja läsning hemma eller i skolan?

– I mindre grupper kunde lärarna bättre hjälpa barnen och få dem att upptäcka att det är roligt att läsa. Det borde finnas flera lugna stunder i skolan. Barnen måste få möjlighet att koncentrera sig på läsandet.

– Vuxna borde visa exempel och läsa själva. Jag hoppas att vuxna läser för barnen fastän barnen redan har lärt sig läsa. Barn borde få bekanta sig med olika slags böcker, allt från romaner till serier. Det vore också bra att barnen ofta kunde besöka bibliotek.

– När vi har lästimme i min klass i skolan brukar jag ofta också själv läsa en bok. Jag brukar också läsa högt för mina elever.

Läser du på fritiden?

– Ja, jag läser massor av böcker. Jag läser någonting varje dag. Jag lånar väldigt mycket på biblioteket och jag prenumererar på tidningar. Hemma har jag böcker både i tamburen och i klädskåpet.

– När jag studerade svenska i skolan läste jag Kalle Anka och Hufvudstadsbladet. Att läsa lättlästa böcker och tidningar är också bra när man vill lära sig ett främmande språk.

– Jag läser mycket facklitteratur. Jag tycker extra mycket om böcker där det finns både information och en berättelse. Jag läser också romaner, noveller, dikter och serier. Jag läser vuxenböcker, men också barnböcker och ibland ungdomsböcker. Jag läser böcker på olika språk, men oftast läser jag på finska.

– En del böcker läser jag noggrant, andra bläddrar jag igenom snabbt. Jag har alltid många böcker på gång samtidigt. Mina vänner vet att jag brukar börja en diskussion med att säga: ”Jag läste nyss en bok….”.

VEM?

Anu-Mari Salo

Bostadsort: kommer från Jyväskylä, bor i Esbo

Arbete: speciallärare och klasslärare, författare

Hobbyer: läsning, motion, musik

Favoritmat: fisksoppa lagat enligt min mormors recept

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)